Naslovnica Vijesti Parlament i Vlada FBiH od 2014-2018. lošiji od prethodnika

Parlament i Vlada FBiH od 2014-2018. lošiji od prethodnika

743
0
Centar Civilnih In CCI su na press-konferenciji predstavili analizu rada Parlamenta i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u mandatu 2014 – 2018. godina. Kako je istaknuto, rad Zastupničkog doma imao je više karakter izvanrednog nego redovnog, a rezultati  oba doma, u uvjetima političkih tenzija, daleko su ispod rezultata u prethodnom mandatu iako je i on bio opterećen tenzijama. ”Unutar federalne vlasti u aktualnom mandatu imali smo priliku svjedočiti značajnom doprinosu vladavini prava i izgradnji pravne države. No ne radi se o zaslugama vladajuće koalicije niti Vlade ili Parlamenta nego o aktivnosti sustavnog reagiranja putem apelacija Ustavnom sudu na sporne akte koje donosi Vlada  i usvaja Parlament, a koje je provodio potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović”, kazala je na press-konferenciji koordinatorica CCI-ja za odnose s medijima Ana Lučić, pozivajući se na izvještaj CCI-ja. Konsultant za monitoring Alen Čular govorio je o radu Federalne vlade u mandatu 2014-2018. godina, u kojem se, po njegovim riječima, potvrđuje teza da kvantiteta ne znači nužno i kvalitetu. Navedeno je da je Vlada FBiH u aktualnom mandatu utvrdila 166 zakona, što je za 74 manje nego u prethodnom mandatu, a istovremeno je utvrdila devet strategija, dok je u prethodnom mandatu utvrđeno 12. Istaknuto je i da su žene u aktualnoj Vladi FBiH na čelu četiri od 17 ministarstava, što je, kako upozoravaju iz CCI-ja, u neskladu sa Zakonom, kojim je definirana zastupljenost od najmanje 40 posto.
Trenutni mandat u Federaciji BiH obilježen je stalnom političkom ne stabilnošću, uzrokovanom problemima unutar vladajuće koalicije. Kao i mnogo puta do sad ova vlada nije prihvatila odgovornost, nego to nastoje izbjeći ili prebaciti na svoje koalicijske partnere, no pri tom se ne zaboravlja na privilegije koje im pozicija omogućuje. Što se tiče zakona, utvrđeno ih je 166 od strane Vlade FBIH, 133 u prijelogu i 33 u nacrtu, tj. 74 manje nego u prethodnom mandatu – 240 zakona. Utvrđeno je svega 9 strategija, dok je u prethodnom mandatu utvrđeno 12 njih.
Po godinama, realizacija planiranih zakona se kretala ovako: 27 utvrđenih od 104 planiranih u 2015., 33 od 106 u 2016., 34 od 96 u 2017., te 17 utvrđenih zakona u prvih 6 mjeseci 2018, od 92 planirana programom rada za ovu godinu. Dakle, najviše što je Vlada FBiH uspjela da realizira, od planiranoga u nekoj godini, je svega nešto više od trećine zakona iz programa rada za tu godinu. Loša realizacija planiranih obveza rezultirala je ne usvajanjem čitavog niza mjera koje su dobro kreirane, te da su još i implementirane, mogle su pozitivno utjecati na život građana FBIH. Vlada FBiH utvrdila tokom trenutnog mandata su tek izmjene i dopune postojećih zakona. A tek 47% su novi, tzv. temeljni zakoni.Kasni se i s realizacijom Akcijskog plana za realizaciju Reformske agende, za period 2015.-2018. U posljednju godinu predviđenog roka za realizaciju ovog plana, ušlo se sa manje od 50% u potpunosti realiziranih mjera. Godišnji program rada Vlade FBIH kasno je usvojen, te je kasnije i odbijen, jer nije bilo prisustva poslanika na sjednicama.Nijedan nacrt budžeta FBiH, u posljednjih 5 godina, od kako je na snazi novi Zakon o budžetima u FBiH, nije donešen u roku koji propisuje Zakon. Inače, u odnosu na prethodni mandat, budžetska sredstva su uvećana za preko dvije milijarde KM, sumarno. Stavke koje su prekršili:
 • krše poslovnik o radu skupštine, zakon o budžetima, krše i zakon o ravnopravnosti spolova  – žene na čelu tek 4 od 17 ministarstava, iako se zakonom nalaže 60-40%, iako ni to nije ravnopravnost
 • kršenje ustava
 • neke mjere su usvojene, ali na štetu građana npr. Zakon o državnoj službi, koji je po zaključcima EU Bosnu i Hercegovinu vratio deset godina unazad kad je u pitanju  reforma javne uprave, pri tome su vladajuće stranke pokazale koliko im je stalo do kontrole nad radnim mjestima u zemlji, koje i jesu sredstvo kojim se služe za održavanje na vlasti. A stalo im je toliko da su bile spremne čak i na sukob sa međunarodnom zajednicom i na kršenje Ustava, što je, u konačnici, ustanovljeno od strane Ustavnog suda FBiH.
 • pravljene velikih pauza u radu Parlamenta FBIH i Predstavničkog doma, gdje su pauze trajale i do 4-5 mjeseci – održano je 60 sjednica Predstavničkog doma, od čega svega 23 redovne i 44 sjednice Doma naroda, od čega je svega 21 redovna.
 • ljudi birani na direktnim izborima, poslanici parlamenta, pogotovo iz vladajuće koalicije pokazali su ne samostalnost u radu i odlučivanju i bez pretjerivanja se može reći da su suodgovorni (mada tu odgovornost snose mnogi i u zemlji i van nje) za izmještanje moći iz parlamenata u stranačke centrale ili čak u lidere stranaka. Što je poraz parlamentarne demokracije, u ovoj zemlji.
 • time je učinjena šteta građanima Federacije, jer se neodgovornom politikom fokusira na partikularne interese
 • Brojni zakoni se godinama ne donose iako za njima postoji potreba. Podsjetimo samo na Zakon o šumama, koji se bezuspješno pokušava donijeti već treći mandat. Dok se šumski fond svo ovo vrijeme nemilosrdno uništava
 • Odbijena su 22 zakona, od čega 18 u PD a 4 u Domu naroda. Među njima i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o igrama na sreću, kao i Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH i to 2 puta. A odbijen je i Zakon o izmjeni Zakona o matičnim knjigama, koji se odnosio na usklađivanje ovog pitanja sa presudom Ustavnog suda.
 •  Procedura usvajanja za Zakon o energetskoj efikasnosti, npr. trajala je 4 godine i 9 mjeseci, koliko je proteklo od njegovog prvog pojavljivanja, odnosnu utvrđivanja na Vladi u nacrtu, do usvajanja prijedloga tog zakona u Parlamentu. Procedura usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o direktnim stranim ulaganjima u FBiH, trajala je 3 i po godine. Od zakona koji su još u proceduri – na Zakon o obaveznim osiguranjima u saobraćaju čeka se sada već više od 6 godina. CCI se zalaže za ograničenje trajanja ove procedure na 6 mjeseci, u cilju povećanja efikasnosti institucija i bržeg dolaska do zakonskih rješenja čija je potreba uočena.
 • Od 133 zakona koja je Vlada utvrdila tokom ovog mandata, četvrtina nije došla na dnevni red
 • Oba doma Parlamenta pokazuju krajnju neodgovornost po pitanju plana rada PARLAMENT FBIH I PORED KRAJNJE LOŠIH REZULTATA, I DALJE DEMONSTRIRA SOCIJALNU NEOSJETLJIVOST. I pored kontinuiranog pokretanja inicijativa da se Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti u Federaciji BIH izmjeni i ukinu privilegije političarima, koje su u neskladu sa socijalno-ekonomskim stanjem u zemlji (a i sa rezultatima njihovog rada), taj rezolutni unisoni stav javnosti odbija se provesti u djelo. U Budžetu tako nema novca za mnoge važne stvari (pa je tako stavka za zapošljavanje Roma, npr. umanjena za devet puta!), ali za privilegije političara ima.
Vidjeti ćemo kako će građani reagirati na sve ovo objavljeno, hoće li se išta promijeniti? Jer dame i gospodo, igraju se sa životima svih nas, jesu li zaslužili da ponovno zaokružimo iste.  Promijenimo dok još možemo! Preuzeto sa stranice www.cci.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime