Građani BiH od početka 2018. godine nekoliko puta su osjetili rast cijena goriva. Prije manje od godinu dana litar goriva na većini benzinskih pumpi u našoj zemlji koštao je od 1,70 KM (na pojedinim pumpama i manje) do 1,90 KM.

Rast cijena goriva u našoj zemlji počeo je izmjenom Zakona o akcizama, kada je cijena jednog litra “skočila” i za 20-25 feninga po litru, zatim se pravdao cijenama na svjetskom tržištu, a nekada i bez adekvatnih opravdanja.

Cijena jednog litra benzina danas na bh. pumpama iznosi, zavisno do kompanije,
od 2,31 KM do 2,46 KM, dok je cijena dizela od 2,36 do 2,46 KM.

Iz Ministarstva trgovine FBiH kazali su da je razlog za novo poskupljenje goriva zapravo rast cijene barela nafte na svjetskom tržištu.

Prije točno sedam dana, kada su porasle cijene na benzinskim pumpama u našoj zemlji, cijena barela nafte na londonskom tržištu iznosila je 80,3 dolara, dok je na američkom tržištu iznosi 71,2 dolara.

Prema posljednjim podacima iz Londona i New Yorka cijena barela nafte je nastavila svoj pad. Tako je na londonskom tržištu cijena barela pala za 0,9 posto, odnosno na 79,78 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,1 posto, odnosno na 69,12 dolara.

Na osnovu ekonomskih izvještaja pad cijena nafte drugi tjedan zaredom posljedica je naznaka o usporavanju rasta najvećih svjetskih ekonomija što za posljedicu može imati smanjenu potražnju za naftom.

Nije nam jasno kako u BiH gdje je standard mnogo lošiji cijena goriva dostiže cijene razvijenih zemalja kao što su Njemačka, Švicerska i sl. Činjenica je da građani Bosne i Hercegovine koji imaju prosječnu plaću, trećinu plaće daju za gorivo.

Strašno, do kada vladajući neće imati sluha za ovakve stvari?

 

Izvor:klix.ba