Pravaške opcije su u Bosni i Hercegovini često su padale pod utjecaj onih koji su poticali i pospješili njihove padove. Nitko nije izostao, možemo ih redom sve navesti. HSP je pod vodstvom Zvonke Jurišića dobro kotirao, sve dok nije napravio kobnu pogrešku 2010. godine, kad je ušao u tzv. Platformu, nakon čega započinje pad, te se tadašnji HSP odvaja na tri strane.

HSP Herceg Bosne pod liderstvom Vesne Pinjuh, kao i Željko Koroman, nisu se uopće angažirali na ovim izborima. Stanko Primorac-Ćane i njegov HSP nisu ostvarili rezultate na ovim izborima.

HSP dr. ANTE STARČEVIĆ Bosne i Hercegovine pod vodstvom Milijana Nakića trenutno je na sceni jedina neokaljana pravaška opcija. Iako su jedna od mlađih političkih opcija Starčevićanci su i drugi put zaredom ušli u skupštinu Zapadnohercegovačke Županije, te nastavljaju svoj rad, jer je nakon Marije Ćeškić, sada u Skuštini Marija Lovrić, koja je najaktivnija vijećnica u Gradskom vijeću Široki Brijeg.

Hoće li ovi izbori biti okidač da napokon dođe do ujedinjenja svih pravaških opcija ostaje nam vidjeti u narednom periodu.