Jesen je pokucala i donijela plodove. Jedno od jesenskih plodova je i grožđe. Svima nam je teško odoljeti slatkim bobicama grožđa, s tim da su ovi plodovi iznimno zdravi, prepuni su nutrijenata i ljekovitih sredstava.

Grožđe je odličan antioksidans, tj. Fitonutrijenata koji se zovu polifenoli. Oni smanjuju naslage na krvnim žilama i time se povećava zdravlje srca. Grožđe je prepuno vitamina A, vitamina C, vitamina B6 i B i folne kiseline. Prepuno je minerala mangana i kalija. Oni su neophodni za održavanje dobrog zdravlja, jer smanjuju rizik od hipertenzije, pomažu kod depresije i djeluju na imunitet.

Ostali minerali koji se nalaze u grožđu su bakar, cink, kalciji, fosfor, željezo i selen. A za sve ljubitelje vina, brojne studije su pokazale da crno vino, kada se konzumira u umjerenim količinama povećava razinu HDL – dobrog kolesterola, a smanjuje razinu LDL lošeg kolesterola u krvi. Grožđe možete jesti kao svježe voće, u obliku crnog vina, soka od grožđa ili kao suho voće i na taj način pomoći svome tijelu, ali naravno birajte organski uzgojeno grožđe.

Slika izvor www.depositphotos.com